Zdrowe odżywianie jest fundamentem naszego zdrowia. Złe nawyki żywieniowe i brak ruchu mogą wywołać szereg negatywnych skutków. Dlatego w kwietniu, w poniedziałki, klasy pierwsze przygotowały promocję zdrowej żywności. Polegała ona na stworzeniu plakatów z hasłami promującymi spożywanie określonych produktów żywnościowych oraz na przygotowaniu potraw do degustacji dla społeczności uczniowskiej ZS 35.
Celem tej kampanii było zwrócenie uwagi młodzieży na rolę prawidłowego odżywiania się, prowadzenia racjonalnego trybu życia uwzględniającego wzorcową listę produktów.
Uczniowie przygotowywali potrawy zgodnie z określonym motywem przewodnim, m.in: zboża, jabłka, mleko/sery i inne przetwory mleczne, jaja, warzywa korzenne, warzywa naziemne, owoce.
Dziękuję za zaangażowanie wszystkim uczestnikom projektu w promowanie zdrowego trybu życia. Na pewno wasze działanie to kolejna cegiełka, która przyczyni się do ograniczenia współczesnych chorób cywilizacyjnych takich jak: cukrzyca, nadwaga, czy choroby krążenia.